Rotterdam Maaskade 113

De Maaskade 113 dateert uit het begin van de vorige eeuw en kan worden betiteld als één van de meest markante gebouwen in Rotterdam. Dit pand, vaak ‘het Ooms pand’ genoemd is gebouwd in Jugendstil, met asymetrische gevels voorzien van kleurige figuratieve tegeltableaus, gebruik van gietijzer en grote glasoppervlakken, en uitbundige sierlijke bewegelijke lijnen.

Het kantoorgebouw werd in 1913-1915 gebouwd voor de Stoomboot en Transport onderneming Van Driel’s. Het ontwerp is van de Rotterdamse architecten J.H. de Roos en W.F. Overeynder, ook architecten van het Spartastadion ‘Het Kasteel’. Omdat de architecten zich in het ontwerp nauwelijks om de kosten zorgen hoefde te maken is het gebouw zeer luxe uitgevoerd. Het Rijksmonument is samen met het Hultkampgebouw de eyecatcher van het Noordereiland aan de Maas.

Vanaf het moment van het ontwerp tot aan de zeer grondige restauratie in 2016 is het pand aan de Maaskade qua gevel niet veranderd. Het enige wat is veranderd is de naam op het dak. In de meer dan 100 jaar dat dit pand bestaat, kent het maar drie gebruikers. Ooms Makelaardij is huurder sinds 1979 en sindsdien prijkt de naam Ooms Makelaars op het dak, verspreid over de panden Maaskade 113 en Maaskade 115. Het gebouw van Ooms bestaat namelijk uit twee panden. De Maaskade 115 is een constellatie van vier laat -19e eeuwse voormalige woonpanden. De Ooms-panden zijn meer dan een halve eeuw geleden aan elkaar gekoppeld en functioneren nu als één kantoorgebouw.